Det är en djungel, och jag undrade vad dom menade med rå ofiltrerad honung och det är snack om färgen avgör tempratur bla bla bla.
Idag åkte jag till en gubbe några kilometer bort som gör honung och säljer, och precis så här ligger det till:
Färgen beror på vad det är som växer hos alla bin, bönor? klöver? Det blir också avgörande för konsistensen.
Han trodde jag var galen när jag frågade om ofiltrerat. Men, då är det ju en massa skräp och vax i, svarade han. Ofiltrerad honung vill INGEN äta ;)
I hans process så tar han honungen genom ett grovfilter, sedan genom ett finfilter, rör om en massa och låter det stå i ett par timmar innan det åker i burkarna.
Resultatet blir då ett väldigt ljust och fast honung. För att få den mer rinnande så har man i fruksocker.
Handgjord filtrerad honung är vad man vill ha för att få all näring från honung. När du kommer över 35 grader så försvinner mycket av det som är nyttigt i honung och när du har i det i t,ex te så är det bara skräp. Det är gott men finns ingenting nyttigt kvar.
I fabriker så kör dom genom grovilfter och värmer upp honungen, alla fabriker är ju olika men vi kan enkelt säga att den honungen är ingenting att hurra för.
Tänk även på just vart du köper honugen, just där jag var så kör alla bönder utom en ekologiskt. Beroende på vad som blommar när o,sv så får man olika resultat av honungen. Bara åka till närmsta bonde och ställa dessa frågor så kan du få tag i jättebra rå honung.
Men begräppet rå och OFILTRERAD kan vi glömma, för alltid ;)
Han som jag köper det jättefina honungen från heter Ebbe och han bor här ute:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar